Onze eerste lading rietsuiker is geoogst en binnen gebracht bij de plaatselijke geneverstoker! En wat blijkt na de eerste analyse, het is superkwaliteit! Ze meten in eerste instantie het suikergehalte, wat bij ons uitkwam op 26 terwijl de beste van dit jaar slechts 21 bereikt had. Men vroeg ons onmiddellijk meer info over plantensoort, ondergrond, ..., men dacht echt dat we iets speciaals gedaan hadden met onze planten! Terwijl onze analyse enkel was, dat we het juiste moment uitgekozen hadden om te oogsten. Het is hier namelijk al minstens 14 dagen zonder regen en alzo kan de plant geen overtollig vocht opnemen, waardoor het suikerpercentage automatisch stijgt.
Doordat het al een langere tijd droog is beginnen ook langzaam de eerste problemen met watertoevoer. Daarom heeft hier ook bijna iedereen een waterkist (reserve) boven op het dak staan, zodat ze bij de eerste droogte niet zonder vallen! Nochtans komt er uit de bergen water genoeg, maar hiermede op een verantwoorde manier omgaan is echt een probleem!