Zoals vorig jaar hebben we afgesproken van een kerstmaal te houden met de beperkte familie, het is trouwens nog maar de tweede keer dat Matin, Helga en Joana kerst kunnen houden met familiaal gezelschap.
Ik zou het eten doen, en dus ook de inkopen, behalve de kalkoen die is zoals de traditie het hier voorschrijft voor de mama van het huis! Ik wou gegratineerde mosselen of grote champignons als aperitiefhapje en een salade met gerookte zalm. Voor de mosselen heb ik vier viswinkels gedaan, alvorens ik enkele diepgevroren ingevoerde mosselen vond. Champignons (kleine of grote) waren helemaal nergens te vinden. Gerookte zalm zou een nog groter probleem worden, dat wist ik omdat ik daar reeds eerder achter gezocht heb, daarom trok ik naar een visrestaurant wat ook een viswinkel is en waarvan ik mij herinner dat het carpacho van zalm op de kaart heeft staan, een mogelijk alternatief. Hij had zalm, diepgevroren ganse zalmen, maar geen gerookte. Na veel spoelen met water ontdooit dit en snijd hij hier een stuk af volgens Uw wens. Nu het versnijden hiervan: zo dun snijden als je kan, vroeg ik! Maar het resultaat was kleine stukjes van ongeveer een halve centimeter dik, daarna maar sushi van gemaakt!
Peterselie (gekrulde) had ik vorig jaar wel gevonden want met kerstmis hebben de meeste "een beetje beter zaken" toch wel enige extra dingen te koop. Dit jaar was het hopeloos! Wat mij wel opviel dat enkele winkeliers, die mijn kop waarschijnlijk al kennen me aanboden om het te bestellen! Maar dan wel voor volgende week!!!
Enkele gerechten waren anders dan voorzien, maar uiteindelijk was het toch lekker en vooral gezellig, toch het belangrijkste hé!!!