Over heel de wereld wordt kerstmis door de katholieken gevierd op 25 december en daar op onze wereld op dat moment de helft in de winter leeft en de helft in de zomer, vieren wij kerstmis in de zon! Maar ik blijf het een beetje ongewoon vinden, kerstmis in de zon! Kerstmis heeft voor ons een beeld van koude, als het even kan een witte kerst (dit jaar geen probleem in Europa blijkbaar), kerstmis heeft ook zo iets van samen binnen knusjes zitten en lekkere zware winterkost eten.
Hier doet men alle moeite om die kerstsfeer te creëren met verlichting, veel lampjes en de beelden van de kerstman in een dik rood pak met witte pels zijn in deze warmte ook van toepassing maar toch een beetje tegendraads. De klanten van de kerstman staan daar in zwembroek of short!
Wij hebben gisteren kerst gevierd met Martin (mijn neef) en enkele vrienden, we waren met zes en ik heb mijn beste kookkunsten nog eens boven gehaald. Het grootste probleem is hier alle ingrediënten vinden, daar ik steeds in Vlaamse gerechten inspiratie zoek en zo dikwijls op winterse gerechten uitkom! Ik had bijvoorbeeld dit jaar het idee om "kabeljauw met amandelen op een bedje van sojascheuten en wortel" te maken. Kabeljauw vind je hier niet tenzij gedroogd, maar dat is het minste probleem want het aanbod van vis is hier groot genoeg, dit werd een stevige witte vis liefst met zo weinig mogelijk graten. De mevrouw heeft mij iets lekkers meegegeven maar de naam kon ik niet onthouden. Amandelen dat was een ander probleem, na zes winkels heb ik gedroogde amandelen gevonden en heb ik er zelf schilfers van gemaakt! Sojascheuten vond ik ook niet, maar dat heb ik in de tweede winkel reeds vervangen door asperges, was misschien nog beter! Je moet dus wel wat soepel zijn en met een beetje inspiratie maak je er dan toch iets lekkers van, uiteindelijk weten je gasten niet wat de bedoeling was die zien (smaken) alleen het eindresultaat en dat was volgens iedereen super lekker!!!
Voor alle lezers nog een vrolijk kerstfeest (of hopelijk was het dat!)