maandag 24 juni 2013

Musea in Rio + Maracana (Spanje - Haïti)

Afgelopen week zijn we samen met Gunter enkele dagen naar Rio geweest. Ik moest mijn nieuwe paspoort nog gaan afhalen op het consulaat en ik wilde ook een wedstrijd van de "Confederation Cup" meepikken om het nieuwe Maracana eens uit te proberen. Gunter wilde meegaan en ons een stukje van zijn wereld (Kunst, musea, architectuur,...) laten zien. Zo heb ik voor de eerste keer in mijn leven 5 musea bezocht op 2 dagen tijd. Maar je bent nooit te oud om bij te leren, zegtmen!


In Flamengo langs de kust heeft men één van de grootste parken met veel sportvelden, grote diversiteit aan boomsoorten, ... Na een wandeling van een uurtje kwamen we aan het Museum van Moderne Kunst van Rio!
Mening van een NIET-kenner: van modern tot extreem modern en soms ongelooflijk dat dit alles kunst is! Volgens Gunter (kenner) een ongelooflijke verzameling van toppers!





Museum de Arte do Rio is een splinternieuw museum. Het gebouw op zich is een oud gerestaureerd gedeelte en een nieuw gebouwd gedeelte verbonden met een overkoepelend dak en een verbindingsgang. Echt speciaal!
Hier vind je op 4 verdiepingen echt zeer uiteenlopende werken. Een knappe collectie over het ontstaan en het vroegere Rio tot moderne kunst. Echt een totaalverzameling

Hiertegenover is men bezig op een schiereiland met de bouw van Museum Amanhã (morgen) wat één van de grootste museums moet worden! De maquette laat een ongelooflijke indruk na (zie foto's)



Museum de chacara de ceu: is een moderne villa uit de jaren 50, waar je een ongelooflijke privé collectie van de voormalige (steenrijke) bewoner kan bewonderen. Ook zijn werkkamer (bureau) en eetkamer is nog origineel. Het ligt op een heuvel met vanuit de tuin diverse prachtige uitzichten op de stad, o.a. de Kathedraal en lapa


Verder waren we nog op een Franse (Parijse) vrouwen - tentoonstelling in de gebouwen van Banco Brazil, maar dit was echt niet mijn ding! En nog een kleiner museum aldaar in de buurt.
Wat nog op ons programma stond, maar waar we niet toe gekomen zijn was het Museum de Arte Contemporãnea de Niteroi, nog zo'n speciaal gebouw (van de hand van onlangs overleden architect Niemeyer).
Ongelooflijk hoeveel musea er zijn in Rio, dit zijn slechts enkele! Het is wel duidelijk dat de Braziliaan veel belang hecht aan kunst en zijn kunstenaars wil eren! En wij hebben weer cultuur bijgeschaafd voor enkele jaren!

DONDERDAG: Spanje - Haïti (10-0)

Ons bezoek aan Maracana
Het stadium is af, is knap, enorm, ... maar de buurt rond het stadium is nog niet klaar! Wij waren met de auto en parking is dus niet te vinden in de buurt. Daarom raad ik iedereen aan met de metro te gaan. Vanuit het station Maracana loopt een voetgangersbrug van wel 20m. breed over alle verkeer heen tot aan het stadium. Wij kwamen natuurlijk aan de verkeerde kant toe, zodat we bijna gans het stadium rond moesten wandelen om bij onze ingang, tribune terecht te komen. (45min.)
Ook om de tribunes te bereiken een voetgangersbrug van wel 15m. breed, hier kan wat volk gelijktijdig weg! En je komt pas binnen na volledige security-controle (gelijk een luchthaven) Veel drank en eetgelegenheden vind je niet (niet zoals in België) maar er lopen continu verkopers met ijs, chips, bier rond op de tribune.
Wij zaten vrij hoog en toch nog goed zicht op het spel. Een vol stadium is momenteel 75.000 man, dit was ooit 140.000 man, voor alle veiligheidstoestanden!
De match op zich stelde niet veel voor, de Brazilianen hadden zich achter de under - underdog Haïti geschaard en alzo werden de Spanjaarden continu uitgefloten, maar dit hielp de arme Haïtanen niet. We zijn dan ook een 20 min. vroeger vertrokken om tijdig en voor het gewoel te kunnen vertrekken naar Paraty!

FOTO'S